Tänk att vi inte ändrar betéende förrän vi verkligen har pistolen mot huvudet. Just nu dör 1900-talet. Lagstiftning som skulle tagit tio år att ändra, fixas på två veckor. Saker jag och andra i min sektor desperat predikat sedan år 1998 och som om det börjat införas för 15 år sedan, hade sparat tusentals miljarder bara i Sverige, införs nu under galgen.

Vad sitter vår tröghet och förändringsobenägenhet i? Just nu blir allt det som varit nödvändigt så länge, verklighet i ljushastighet. System för distansarbete införs i organisationer med 10 000 anställda på tre dagar. Myndigheter snabborganiseras om.

Tror ni allt kommer att återgå till det vanliga efter det här? Inte en chans. Med de rationaliserings- och tidsvinster vi ser just nu så står vi inför en permanent helt förändrad värld efter Corona. Där vi upptäcker vilka jobb som egentligen inte behövs. Och att andra inte kräver att man ens dyker upp på kontoret. Synergieffekterna, praktiska och finansiella, av Corona blir så många att jag får enorm huvudvärk eftersom jag inte kan stänga av att processa slutsatserna av allt, överallt.

Ta bara: Sänkningen av energiförbrukning när enorma kommersiella fastigheter nu töms och inte behöver värmas upp. (Och där många inte kommer att återbesättas ens.) Kapitalförstörningen i kommersiella fastigheter om de inte ställer om eller ger bort dem gratis blir enorm framöver.

Just nu har en dominokedja satts i gång, där bara de första tre av några hundratusen brickor har fallit. Efter Corona, kommer vi att få se ett helt nytt samhälle växa fram. Med nya förväntningar, möjligheter och krav. Beredskapssamhället återinrättas. Tanken på vad en arbetsmarknad ens ÄR omdefinieras och reformeras i grunden. det här ställer enorma krav på politiker, chefer och människor på alla nivåer i samhället att tänka nytt.

Unlearn. Reboot. Just nu dör 1900-talet.

1900-talets utnötta och helt passerade världsbild har legat som ett par malätna kalsonger runt anklarna på samhället medan människor lojt suttit och mumsat i underhållnings- och konsumtionskedjan. Det tar slut nu. Corona avinstallerar större delen av allt västvärlden definierat sig som, och installerar ett nytt operativsystem, där vi inte ens har sett en tusendel av de nya möjliga funktionerna.

Om vi klarar Corona någorlunda rent hälsomässigt, så har vi en större möjlighet till välstånd, affärer och livskvalitet efter detta, än vi någonsin haft tidigare i världshistorien.