Konsumenterna har kidnappat de gamla medierna med Internets hjälp och de kommer aldrig att lämna tillbaka kontrollen igen. Beteendeförändringar hos lyssnare, läsare och tittare i kombination med nya distributionsformer förändrar obönhörligen förutsättningarna för både pappersmedia, radio och television, och tvingar dem till utveckling.
Första fronten faller
-De som har fått ta första smällen i migreringsprocessen över till den digitala domänen är våra traditionella papperstidningar. En ny generation läser helt enkelt inte tidningen i pappersform längre och den gamla börjar också i hög grad gå över till att läsa på nätet eftersom nät-tidningen är en så otroligt mycket bättre och snabbare produkt. De gamla tidningshusen har varit ganska bra på att anpassa sig till mediet och i lugn takt flyttar man annonseringen över till den digitala domänen. De tar mycket stryk på vägen, men denna kursen får vi väl ändå allihopa medge är rätt sjävklart utstakad framöver. Papperstidningen som vi känt den håller långsamt på att fasas ut. Punkt.
Andra vågen
-Internet har gått från att vara en smalbandig kanal med tydligt avgränsade användningsområden till att bli en universiell bärare av ljud och bild i en omfattning som är mycket vidare än de traditionella mono- och oligopolens gamla distributionsnät. TV och Radio kommer att glida över till Internetbaserad distribution. Helt och hållet. Kanske fortfarande delvis sänd i de gamla strukturerna, men likväl Internetbaserat.
En ryggmärgsreaktion hos dem jag säger detta till brukar vara “men YouTube och de andra Webb-TV aktörerna har ju grynig, hackig och fjuttig kvalitet som inte kommer i närheten av modern HD och bredbild.” Det stämmer alldeles utmärkt. Men. -Bandbredd och kvalitet på nätet ökar exponentiellt samtidigt som datorn kryper allt närmare altaret i vardagsrummet där den traditionella TV:n stått i mer än femtio år. Det är självklart att Internet som distributionskanal kommer att bli en allvarlig konkurrent om konsumenterna inom en mycket snar framtid. Redan idag sitter 25% av Svenskarna framför datorn i stället för TV:n mellan klockan 19-23 på kvällarna och inget tyder på att den trenden mattas av. På TV-sidan är det en bit kvar tills vi kan uppleva t.ex. bild HD-kvalitet oberoende av var vi är, men redan idag så tillhandahåller alla TV-bolag och deras återdistributörer sina kanaler som webbtjänster och användningen av dem ökar lavinartat.
Den traditionella distributionsformen av TV bygger på envägskommunikation av typen “en sändare till många passiva mottagare” och TV-tittandet har hittills skett i realtid efter TV-tablåer. Idag sker en beteendeglidning med hjälp av hårddiskinspelare och annat som gör vårt TV:tittande mer flexibelt, men det är först när den Internetdistribuerade TV:n snart får fullt genomslag som både reklamsäljare- och traditionella tablåproducenter totalt tappar kontrollen över sitt material.
Radion ett problem för sig
Det pågår idag en enorm kapitalföstöring inom SR-koncernen. Sedan tio år tillbaka så har de utrett och experimenterat med olika varianter av “DAB”, Digital Audio Broadcasting, som ska sändas i marknät och tas emot i särskilda svindyra boxar som konsumenterna hittils totalvägrat att överhuvudstaget befatta sig med. Likväl så fortsätter man att pumpa in hundratals miljoner i något som aldrig kommer att få marknadsacceptans på grund av att radion redan har hittat en annan självklar kanal ut till lyssnarna; Internet.
En bekant demonstrerade nyligen hur han genom att koppla en sladd (inköpt för hundra kronor) från sin helt vanliga mobiltelefon till bilstereon omedelbart fick tillgång till tusentals radiokanaler från hela världen i full HiFi-kvalitet, inklusive alla de Svenska public-servicekanalerna. Inget trassel eller hokuspokus. Funkar direkt. Mobiltelefonen tog emot alla stationer via 3G-nätet och Internet och han kunde köra genom större delen av Sverige utan hack, brus och avbrott. Detta kan vem som helst med en modern mobiltelefon göra redan i eftermiddag för en hundralapp, och det omedelbara mervärdet blir ju att man kan byta från Mix Megapol till Engelska BBC helt sömlöst medan man är ute och kör. En trygg, säker, billig och helt utbyggd teknik. Sett i detta ljus, skulle jag vilja höra hur SR motiverar sin miljardsatsning på en egen teknisk plattform som redan är stendöd.
Mobilt Internet är en total-penetrerande kanal för ljud och bild som redan nu har letat sig in i varenda litet hörn och i varenda liten teknisk “gadget”. Billiga prylar, full täckning och hög tillgänglighet gör att marknaden fullmomligen RUSAR ifrån den gamla, inlåsta sändningstekniken. Konsumenterna har kidnappat medierna och de kommer aldrig att lämna tillbaka makten över dem.
Sammantaget så kommer alla dessa enskilda parametrar jag nämner att samverka och få effekter för alla de gamla inlåsta medieaktörerna väldigt fort. Frågan är, om de hinner anpassa sina affärsmodeller i samma takt. Oavsett, så har vi några mycket intressanta och turbulenta år framför oss.
STEFAN HALLGREN