Allt kändisskap är tillfälligt. Alla karriärer som bygger på att vara uppmärksammad, följd och uppskattad av en stor publik har en början, en mitten och ett slut. Om man arbetat med kända människor från alla områden i många år (idrottsprofiler, musikartister, Youtubers och allmänna influencers) så blir en sak glasklar: Allt kändisskap har ett slut och hur länge det kan pågå beror på hur väl man sköter om sin karriär. Om det ska vi tala idag.

Okej. Du slår igenom. Du är namnet på allas läppar. Du är så het att alla på gatorna springer efter dig och företag kastar sig efter dig för att göra pengar på din räckvidd på alla tänkbara sätt. Du gör ett klädmärke. Du gör en läsk. Pengarna rullar in. Du är Sveriges största musikartist. Du är Sveriges största OS-medaljör. Du är Sveriges största Influencer. Mekanismerna är exakt samma för alla kategorier av kändisskap. Du kan antingen göra rätt och klara dig på pengarna tills du bli gammal, eller så kan du göra fel och totalt hamna i diket innan du är 30.

Tiotusentals människor har varit “kändisar” de senaste hundra åren. Alla har samma tre faser. Ett “före”, där man är helt okänd, ett “under tiden” där man skördar frukterna av det och ett “efter” där man är så ute och förlegad att man inte får skriva en autograf ens åt de som var ens mest hängivna fans bara ett år tidigare.

Det här måste varje människa som lever på uppmärksamhets-ekonomin möta och vara medveten om.

Det handlar om två saker: tid och funktion. Mekanismen “kändisskap” är en relation som etableras till en stor grupp människor under vissa förhållanden och omständigheter. När dessa förhållanden och omständigheter förändras så förändras också kvaliteten på vad man kan använda sitt kändisskap till. Som kändis måste man vara extremt observant på just “tid och funktion”.

Saker som kan förändras:

  • Du blir äldre samtidigt som din publik blir äldre. Ni kanske inledde relationen som en tonårsgrej. Du gav dem rätt musik som var inne under ett år. Ett år när ni slog samma känslosträngar hos varandra. Så blir ni båda tre år äldre och det fönster ni möttes i är plötsligt stängt för ni är annorlunda nu. Kändisskapet är därmed över. Vanligast i musikvärlden.
  • Eller, så tröstade du en stor publik följare under en period genom att de kunde identifiera sig med dig. Du gjorde, genom att dela med dig av ditt liv, att människor som kände sig fula och utstötta helt plötsligt förstod att de var normala och värdefulla. Men så går tre år Du blir trygg. De blir trygga. Du kan inte ge nästa kull samma upplevelse = nyrekryteringen uteblir. Vanligast i Influencervärlden.
  • -Eller så har du en speciell sorts humor, som tilltalar mängder med människor på Youtube eller Instagram i ett visst tidsfönster och ålder. När de blir 3-4 år äldre, kanske den humorn är utsliten och nästa kull har en annan humor. Vanligt i underhållningsvärlden och Influencervärlden generellt.
  • Funktion: Du kan fortsätta ha en relation till stora mängder fans så länge du är bra på något som fortsätter ha en funktion för dem. En skådespelare t.e.x. kan har en lång karriär, helt enkelt för att de är bra på sitt hantverk (skådespeleri) och fortsätter fylla en funktion för sina beundrare i nya filmer. Är man däremot känd för något som bara fyller en tillfällig funktion för följarna som blir “ute” eller “utslitet”, försvinner följarna samtidigt som funktionen upphör.

Det här är inte farligt. Det är bara så uppmärksamhets-ekonomin fungerar och alltid har fungerat. Det finns två sätt att förhålla sig till detta.

1. Att maximera sin existenscykel (tidsperiod man är accepterad av publiken) medan den pågår, acceptera att den kommer att ta slut en dag, planera för det och när den gör det, ägna sig åt något annat och bli en “vanlig” människa med en mindre extravagant livsstil.

2. Utvecklas i sin kreativa form och i sitt erbjudande till publiken så att man dels fortsätter underhålla de man redan har en relation till och samtidigt hela tiden rekryterar nya människor som följer en. Det innebär att du som känd person helt enkelt måste utvecklas själv som människa hela tiden. Du måste öppna en ny lucka och förmåga i dig själv med jämna mellanrum och hoppa till nästa fas och ta publiken med dig.

Att få behålla och genomföra både scenario 1 och 2 ovan på bästa sätt, kräver oavsett att du är medveten, frisk, professionell, hyfsat hälsosam, inte har för kraftig psykisk ohälsa, är missbruksfri och klar i huvudet annars kan du själv tyvärr välta vagnen i förtid på eget ansvar. Andra saker som kan lägga hinder i vägen för en fungerande artist/kändis/Influencerkarriär kan vara ätstörningar, neuroser, relationsproblem och en oförmåga att planera långsiktigt och hushålla med ekonomin.

Det allra vanligaste dock, som skrotar en bra karriär i förtid inom uppmärksamhetsekonomin är okunskap.

Att bli extremt känd fort skapar en känsla av “jag kan allt, jag kan allt själv och jag behöver inte lyssna på andra”. Om du bekräftas och hyllas av tusentals människor dagligen, så uppstår gärna den känslan. MEN rent logiskt, så är det såklart omöjligt för den som nyss klivit in i den situationen, att ensam och oerfaren kunna förutse och hantera alla hinder, avtal, siffror, fällor, undvika alla hustlers och bedragare, planera, lappa, laga och bygga hela den komplexa jättemaskin som en pågående karriär inom uppmärksamhets-ekonomin innebär.

Därför. Har alla artist och idrottsstjärnor som haft stora framgånger genom 1900-talet alltid förlitat sig på ett bra management.

Alla har inte förutsättningar att bli hjälpta av ett management. Du måste ha artiskraft (= du måste vara tacksam att exponera, arbeta extremt hårt, vara beredd att göra PR och i grunden alltid vara intressant för många människor). Du måste kunna utvecklas. Du måste ha en talang som är förnybar och återkommande. Du måste kunna vara mångsidig. Du måste gå hem hos en bred publik och ha uthållighet, energi och målfokus. Du måste också kunna ta råd, lyssna och knyta an tillitsfullt i managementrelationen.

Ett bra management är alltid två år före dig i planeringen. Ett bra management säkrar maximal ekonomisk utdelning i alla avtalsförhandlingar och syr ihop juridiken så att du inte blir utsatt för svindleri. Ett bra management ser till att du har bästa möjliga förutsättningar att göra ett bra jobb. Ett bra management arbetar med din säkerhet och personskydd online och under tiden du arbetar. Ett bra management tar alla kontakter du inte vill ha. Ett bra management är som en farmor som du får åka hem till och bryta ihop hos om du behöver. Ett bra management är någon som aldrig pratar om dina svagheter eller hemligheter utanför er relation men hjälper dig med dem bakom stängda dörrar. Ett bra management försöker få dig att tänka på pensionen. Ett bra management ger dig möjlighet att hålla dig i rörelse och utvecklas och tjäna pengar på nya saker hela tiden. Ett bra management vågar gräla med dig om du beter dig skadligt, ohövligt eller oansvarigt, men skyddar och försvarar dig alltid inför utomstående. Ett bra management utvecklar produkter och skapar nya avtal som fyller på med nya pengar. Ett bra management sätter din hälsa först och försöker alltid hjälpa dig lyhört med de privata svårigheter du kämpar med. Ett bra management kör ett long game. Ett bra management är ditt depå-crew i världens svåraste tävling. Ett bra management tar bra betalt av dig…..och ett bra management vågar säga stopp när det räcker.

Känner du att du har vad som krävs. Call me.