Tidigt 2000-tal blev vi så reklamtrötta efter 1900-talets sönderspammade TV, Tidningar och Radiokanaler att vanlig reklam slutade fungera på oss. I det läget kom Influencermarknadsföring på 2010-talet som en räddande ängel för mediabyrårer och marknadsavdelningar. Nu kommer rapporter som indikerar att följarna av stora Influencers nu får så stora volymer konsumtionsuppmaningar, att de kanalerna också börjar bli överbelastade.

När Instagram tidigare i år meddelade att de överväger att ta bort synligheten för “likes” undrade många om det skulle försvåra för de Influencers som lever av plattformen. Nu verkar hotet komma från från ett annat håll, visar en ny undersökning från analysföretaget InfluencerDB. Enligt Mobile Marketer så har genomsnitts-engagemanget för både sponsrade- och icke sponsrade poster fallit till under 2 procent (från 4 procent i början av 2019).

Min analys (som arbetar med många klienter som lever av influencermarknadsföring) är att de kreatörer som i huvudsak skapat en relation till sina följare som bygger på känslor, humor, drama, underhållning, vänskap, kunskap och andra mjuka värden, klarar sig bättre, än de som byggt sin följarbas på beundran, lyx, posering och lifestyle. Den senare kategorin är svår att basera ett “long game” på.

Undersökningen visar också, att kreatörer med under 5000 följare ökar sin engagement-rate vilket fortsätter bevisa trenden med diversifiering och stärker micro-influencer-segmentet. Företag vill hellre ha en tydlig, engagerad målgrupp som konverterar starkt, än betala för en enorm räckvidd hos en stor influencer som inte konverterar tillräckligt för att att kostnaden ska vara försvarbar.

Det vi ser är givetvis inte slutet för Influencers. Bara en justering av marknaden så att investerade marknadspengar blir mer effektiva, spillet mindre och medvetenheten högre. Den här utvecklingen är frisk för branschen.

Den kreatör som baserar sin attraktionskraft på riktiga värden, äkta följar-relationer, genuint, engagemang, underhållning, kunskap, lojalitet och långsiktighet kommer att få ett stort övertag över de ytliga som vill göra hit-and-run-campaigns “medan de är inne” och överexploatera sin räckvidd. I den enorma konkurrens vi nu ser på Svensk- och global influencermarknad så kommer den som underhåller följarna mest att vinna och de som frestas att maximera sin business och förvandlas till säljmaskiner kommer att förlora. Så enkelt är det.