Minns ni 1996? kan ni komma ihåg hur ni betraktade Internet 1996? Ni vet, oskuldens tid, då enda sättet att nå Internet var ett 28.8-modem med svindyrt abonnemang, som pep och visslade och det fortfarande var många år kvar innan man kunde boka tågbiljetter på nätet?

-Jag hittade just en artikel som legat kvar på Internet och skräpat i tolv år, som jag skrev 1996. jag minns den inte faktiskt. Jag skrev hundratals sådana per år. Men jag hade glömt hur tidiga vi var där, några tiotals webbproducenter i Sverige, som med lätt fasa faktiskt redan exakt hade fattat vad det vi arbetade med och lärde känna skulle få för konsekvenser för samhällsutvecklingen.

Men, förstår ni, det här var en tid när folk fortfarande skickade pappersbrev. En tid när mobiltelefoner fortfarande inte var allas självklara egendom. De flesta konsumenter i allmänhet, och beslutsfattare i synnerhet, var helt omöjliga att väcka och få att acceptera nödvändigheten i att rikta ALLA nya investeringsmedel till Internet för att vi skulle kunna bli först och störst i världen. Och ändå är det bara tolv år sedan.

1996 hade jag helt klart för mig exakt hur det skulle komma att se ut 10 år senare, jag minns det så väl. Jag slet och skrek lokala och nationella beslutsfattare i örat och formligen bombarderade tidningarna med budskapet om att “nu djävlar är det dags att vakna och ställa om världsordningen för om bara några år är Internet lika självklart som skithuspapper är idag.”

Nedan, så publicerar jag några citat ur min artikel om framtiden från 1996. Idag förstår jag varför jag kände mig så ensam när jag lanserade mina insikter, framförallt i den lilla staden Östersund. Vi var så tidiga. men allt blev ju, exakt, verkligen exakt, som jag uttryckt i artikeln.

Citat ur min krönika från 1996:
———————-
“Framöver kommer vi få se behovet växa av stora, moderna kommunala system på Internet integrerade med landsting och näringsliv, med betalsystem, e-post ja till och med bildkommunikation och förutsättningen för att det rent demokratiskt ska fungera, är att gemene man får tillgång till utrustningen lika självklart som telefonen idag. Detta är tyvärr vad som idag begränsar utvecklingen. Men det kommer att ske. Det kommer att ske och dessutom så mycket fortare än vi anar. Det som i fjol kändes ganska avlägset står idag och knackar på dörren ganska högljutt.”

“Kommersiella krafter talar och då går det som bekant undan. De påverkar utvecklingen hundra gånger snabbare än vilken politisk process som helst.
Då kommer frågan; -Ska då inte enskilda kommuner och län agera ansvarsfullt och proffessionellt i denna fråga och prioritera denna utveckling i termer om investeringsplaner och resursdisponering eller ska man leka i vassen ännu några år?”

“Elektronisk publicering kommer om bara några år att bli en överlevnadsfaktor för glesbygdsföretag för att kunna hävda sig mot det nya avståndsoberoende konkurrenstrycket som kommer utifrån inom alla verksamhetsområden.”

“Internet är inget annonsmedia längre utan en ny kontaktyta mot leverantörer, kunder och nya målgrupper, ett komplement och en utveckling av befintlig marknadskommunikation. Jämför med ett företags postgång, eller ännu hellre telefonväxel. I sig är den bara en dyr investering i död hårdvara men ändå är den med och genererar varje krona som företaget tjänar. Detsamma gäller Internetpublicerning.
Dessa frågor ska vi ta ställning till nu. Ju fler desto bättre. Senare kommer många att tacka oss för det.”

Stefan Hallgren
————–

Tja… idag sitter vi ju med facit.

/S