Riksdagsnattugglor: Sömnproblem i politiken

Vi har ett bekymmer. Tekniken har sprungit före politiken. Väldigt, väldigt långt före.

Politiker som inte uppdaterar sig begår tjänstefel.

Det finns anledning att vara lite nervös. Omställningen till konsekvenserna i spåren av AI-explosionen måste ske den här mandatperioden under ansvar av två stock-konservativa, reaktionära partier (Kd, M) som styrs av harv- och plogpartiet SD.
De partierna är förresten just nu fullt upptagna med att aggressivt strypa finansieringen till ett antal offentliga funktioner som håller på med digitala områden för samhällets utveckling, så att de myndigheterna och projekten kvävs och dör (nya myndigheten “DIGG är ett exempel).
Jag raljerar inte. Det är vad de faktiskt med vilje tagit beslut om att göra. Den här regeringen blockar aktivt digital samhällsutveckling. Det här är ju gemene man och genomsnittsväljare inte medveten om.
Sverige är, utan att veta om det, på väg att få en olackad telefonstolpe rakt upp i pruppen (ursäkta den målande jämnförelsen).
Jag skriver inte så för att jag är bitter, det höjer jag mig ovanför, utan för att jag är saklig och beskriver ett faktum med bildliga metaforer.

Lider ledamöter och tjänstemän av sömnbrist?

Eller vilka anledningar skyller de på för att de går genom livet utan att titta på, och vara i fas med allt som Internet, Sociala Medier, Digitialisering och nu AI förändrar ute hos väljarbasen i allmänhet och  de under 40 i synnerhet?
Det oroar mig enormt att regeringen helt enkelt inte KAN. De saknar förmåga. Att hantera det här ligger bortom deras verklighetshorisont. De själva kan inte. Deras politiskt sakkunniga kan inte. Den kultur de vandrar runt i i Rosenbad, hanterar inte den här utvecklingen. Det ligger långt över deras huvuden att kunna förstå, sköta och ta beslut om.
Så de kommer att sitta på händerna. I flera år. Och bara låta saker hända och be till gud. Och inte adressera något i den här utvecklingen överhuvudtaget.
Var lämnar det oss medborgare? Ja inte lämnar det oss i ett smickrande överläge med försprång, det kan du vara alldeles lugn för. Dagens låga arbetslöshetssiffror och att vi nyss utsetts till världens bästa land, är givetvis inte en konsekvens av valet för bara sex månader sedan. – Effekterna av den här regeringens fummel får vi i knät i slutet av året och sedan 2024-2025.
Men värst är den massiva frånvaron av digitaliseringspolitik och aktiva motstånd
till den utveckling som drar över världen just nu. Jag vet varför de är så avvaktande. -De är inte rustade för att vare sig kunna diskutera det, internalisera det eller skapa politik av det.
Det är så skrämmande att jag blir vit i ansiktet av rädsla när jag tänker på det.
Att det som är vårt högsta beslutande organ.
-Är mest skräp.