Man kallar dem influencers. En del hånar dem. En del misstänkliggör dem. Miljoner följer dem. När de får problem säger hatarna “de får skylla sig själva som väljer att göra sig själv till varumärke”. Men är det så? Det är ju du som vill ha dem? Om det ska vi tala idag.

Först: Influencers fyller en funktion. Alla vill ha dem. Företag vill ha dem. Publiken vill ha dem. Organisationer vill ha dem. Mediehusen vill ha dem. Att säga något annat är helt verklighetsfrånvänt. Sammanlagt skyfflar de miljardbelopp i Sverige åt sina kunder och partners. Influencers är ingen trend och de ska inte försvinna. Influencers har uppstått av en följd av att flera nya generationer underhållningskonsumenter upp till c:a 45 år inte accepterar de gamla kanalerna, formaten och tilltalen från 1900-talet längre (och ingen nyrekrytering sker heller i de gamla formaten.)

För kända personer i den gamla världen fanns det en vägg i form av redaktioner, skivbolag eller mediahus mellan dem och deras miljontals fans. Idag sitter varje kändis med sina följare direkt i knät. Var och en av dem. Som om hundratusentals privatpersoner hade ditt direktnummer och ringde dig dygnet runt utan att du kunde stänga av. Det är den enda relation till kändisen som den nya publiken vill ha. Den nya publiken vill inte “titta på vad kändisen säger och presenterar i TV “. De vill ha en relation. En relation. Smaka på det igen. En relation. Om du vill vara kändis idag, så måste du alltså ha en personlig relation som du äger och vårdar dagligen, till hundratusentals människor utan mellanhänder.

Människor som inte accepterar att träffa dig i “Så ska det låta” (det tittar de inte på) eller skratta åt dig i “Solsidan” (det tittar de inte heller på) eller se dig i soffan på “Nyhetsmorgon” (det tittar de inte heller på.).

Från och med nu och under överskådlig framtid, så har de nya kändisarna sin publik hemma i vardagsrummet och talar direkt och ärligt till dem ur alla livets situationer. Om influencern/kändisen/artisten inte går med på det kontraktet så får de leva med att inte ha någon publik.

Den nya publiken värderar vem du är högre än vad du gör.

Har du, som några Svenska influencers har, en till en och en halv miljon följare direkt knutna till dina egna kanaler (Youtube, TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat o.s.v.) så kommer det statistiskt sett att finnas några procent mördare, pyromaner och våldtäktsmän och andra med kraftig psykisk ohälsa bland dem. Några av dem kommer att få tvångstankar om dig och sjukliga fokuseringar. Risken är låg, men inte obefintlig, att någon av dem någon gång kommer att agera på sina tvångstankar eller stalker-tendenser t.ex.

En av de jag arbetar med får kanske 2-3 dödshot i veckan och förtalas grovt ungefär ett par gånger om dagen. Det skulle kräva c:a två heltidstjänster att bara sitta med de ärendena och det är helt orimligt att den sortens handläggning ska behöva skötas av influencern själv i ett land som har ett rättssystem och en poliskår. Därför, får alla de övergreppen pågå som ett slags bakgrundsbrus vi vant oss vid i influencerns inboxar. Vi vet att det ser mer eller mindre likadant ut för alla andra influencers med, proportionerligt utefter storlek. Alla står i ett regn av brott som begås mot dem och Svenskt rättssystem har inga rutiner för att skydda dem på samma sätt som de skyddar “vanliga” medborgare.

Problemet är, att det bara är polisen som har kompetens att kunna profilera och värdera vilka av de här tiotusentals angriparna, som är den som kommer att agera i verkliga världen. En vacker dag. En kniv. En pistol. En brandbomb.

Jag vill inte skrämmas. Att det sistnämnda sker är otroligt osannolikt och kommer ofta med varningsklockor långt i förväg, men andra brott som grovt olaga hot, ofredande, förföljelse, grovt förtal, bedrägeri, urkundsförfalskning, sexuellt ofredande, integritetsbrott och mängder med andra brottsrubriceringar pågår ständigt. Under tiden jag skrivit denna text har en av mina klienter fått åtminstone två meddelanden av brottslig karaktär.

Så. Vem skyddar de nya kändisarna? Tja. Än så länge så är det bara några enstaka personer som oss i något enstaka management som fattat detta, kanske en och annan advokat som börjat vakna. Men media, rättssystem och politiken är ännu inte ens medvetna om att detta finns.

I Sverige är inte alla lika inför lagen. Dagens tusentals nya publikmagneter i sociala medier, har inga fungerande skydd alls. Och det vill jag ändra på.